Soorten

Soorten inheemse wilde planten

Selectie gekweekte inheemse planten en struiken

De inheemse wilde planten zijn een van de belangrijkste bronnen van ons bestaan, maar zeker ook die van de wilde bijen en hommels, vlinders, vogels, kleine zoogdieren en vele andere soorten insecten. Toch wordt op dit moment maar liefst 40% van de wilde planten in Nederland bedreigd (Rode Lijst) en diverse inheemse soorten zijn inmiddels uitgestorven in Nederland.


De oorspronkelijk inheemse (autochtone) planten die in Nederland van nature voorkomen, hebben zich kunnen handhaven en verder verspreiden omdat zij zich optimaal aan de hier heersende klimatologische omstandigheden hebben aangepast. Echter, dat het klimaat aan het veranderen is valt niet te ontkennen, maar de wilde, autochtone bomen, struiken en planten hebben 'de intelligentie' om zich aan te passen aan klimatologische veranderingen, met name vanwege de genetische eigenschappen. In het zuiden van Nederland staan planten en struiken ook eerder in bloei ten opzichte van het noorden van Nederland.


Voor de juiste zaden werken we samen met Cruydt-Hoeck. Die zaden kweken wij op in onze prachtige kas. De jonge plantjes worden opgepot in biologische en vegetarische potgrond van Bio-Kultura en in 100% gerecyclede plastic potten. Water komt van een bron op het terrein. De soorten die wij gifvrij kweken zijn hieronder - op alfabetische volgorde - afgebeeld en iedere soort heeft een eigen pagina met informatie en beelden. Naast de diverse soorten inheemse wikde planten verkopen wij op de Open dagen ook diverse inheemse wilde bomen en struiken in 15 liter potten.


Voor advies, ontwerp en realisatie van tuinen en borders met inheemse wilde planten en struiken kun je bij ons terecht. Bezoek aan de kwekerij (in Malden, ten zuiden van Nijmegen) is op afspraak: Arjan Vernhout  ~  arjan[at]nlbloeit.nl  ~  06 - 38280817.

Hieronder zijn soorten opgesomd per maand, de maand waarin de plant begint met bloeien. Indien het vroeg in voorjaar al (flink) warmer is dan gemiddeld, dan start de bloei van de inheemse wilde planten meestal ook eerder. In 2020 stond de Veldsalie bijvoorbeeld in april al vol in bloei. In het zuiden van Nederland staan planten en struiken eerder in bloei dan in het noorden van Nederland, met name vanwege het verschil in (dag)temperatuur.


Maart: Slanke sleutelbloem, Gevlekt longkruid, Maarts viooltje en Bosanemoon.


April: Dagkoekoeksbloem, Daslook, Donkere ooievaarsbek, Grote muur, Knikkend nagelkruid, Wilde akelei en Gewone smeerwortel.

 

Mei: Avondkoekoeksbloem, Beemdkroon, Bevertjes, Bieslook, Bosaardbei, Brede ereprijs, Echte koekoeksbloem, Echte valeriaan, Engels gras, Geelgroene vrouwenmantel, Gele kamille, Gele morgenster, Gewoon reukgras, Gewone bermzegge, Gewone brunel, Gewone margriet, Grote centaurie, Kleine pimpernel, Lievevrouwebedstro, Paarse morgenster, Rode kamperfoelie, Ruige weegbree, Slangenkruid, Veldsalie, Vingerhoedskruid en Weideklokje.


Juni: Beemdooievaarsbek, Betonie, Bosandoorn, Boslathyrus, Bosrank, Bosroos, Duifkruid, Egelantier, Geel walstro, Gewone agrimonie, Grasklokje, Grote kattenstaart, Grote pimpernel, Grote tijm, Heggenrank, Hemelsleutel, Hondsroos, Kartuizer anjer, Kattendoorn, Knoopkruid, Lange ereprijs, Mottenkruid, Peen, Ruig klokje, Sint-Janskruid, Smal fakkelgras, Steenanjer, Vijfdelig kaasjeskruid, Vlasbekje, Wild kattenkruid, Wilde cichorei, Wilde kamperfoelie, Zandblauwtje en Zwarte toorts.

 

Juli: Blaassilene, Blauwe knoop, Echte guldenroede, Grote kaardenbol, Hop, Kleine kaardenbol, Koninginnekruid, Kruisdistel, Muskuskaasjeskruid, Prachtanjer, Valse salie, Wilde marjolein, Wilde bertram en Zeepkruid.


September: Klimop.


Inheemse bomen en struiken op pot


Naast de diverse soorten inheemse wikde planten verkopen wij op de Open dagen ook diverse inheemse wilde bomen en struiken in 15 liter potten. Bomen: Zomereik, Wintereik, Winterlinde, Haagbeuk, Spaanse aak, Zoete kers, Wilde appel, Wilde peer, Wilde lijsterbes en Fladderiep. 

Struiken: Gewone vogelkers, Eenstijlige en Tweestijlige meidoorn, Sleedoorn, Gele en Rode kornoelje, Sporkehout, Wegedoorn, Hazelaar, Gewone vlier, Gelderse roos, Hulst, Wilde liguster, Mispel, Wilde kardinaalsmuts, Bosaalbes, Rode kamperfoelie, Wilde kamperfoelie, Duinroos, Bosroos, Hondsroos, Viltroos en Egelantier.

#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave 

Bestel het boek (5de druk) en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl
www.plantenvanhier.nl

Maak € 37,95 (per boek incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit!

onder vermelding van 'Planten van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!