Beemdkroon

Beemdkroon

(Knautia arvensis)

Beemdkroon is een overblijvende plantensoort uit de Kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae) die 20 tot 70 cm hoog kan worden. Het is ook een mooie, rijkbloeiende tuinplant die veel insecten aantrekt.  De gezaagde tot gekartelde bladeren zijn door de fijne beharing grijsgroen van kleur. Dat laatste geldt ook voor de rechtopstaande stengels die vertakt zijn. Verder heeft de plant een vertakte wortelstok. Beemdkroon bloeit rijk en langdurig. De zacht geurende bloemen bevatten wel 50 aparte bloempjes, zijn zachtblauw tot licht lila van kleur en bevatten stuifmeel en met name veel nectar. De bloeitijd is van mei tot in de herfst. Het zaad is een soort nootje, waaraan een oliehoudend aanhangsel zit dat bij mieren geliefd is. Zij verslepen het aanhangsel met de zaadjes en zorgen zo onbewust voor de verspreiding. De bodem moet voor Beemdkroon niet te droog tot vochtig zijn en van schraal tot enigszins voedselrijk. Verder moet deze enigszins humeus zijn en liefst ook wat kalkhoudend. Ze maakt ook deel uit van de plantengemeenschap Kalkrijke kamgrasweiden (Galio-Trifolietum).

Beemdkroon is een zonminnende soort die echter ook kan groeien in lichte schaduw. De plant is bijvoorbeeld goed te combineren met Wilde marjolein, Avondkoekoeksbloem, Gewone margriet, Muskuskaasjeskruid, Gewone brunel, Koninginnekruid, Beemdooievaarsbek, Dagkoekoeksbloem, Veldsalie en Knoopkruid.

Omdat de nectar ook toegankelijk is voor insecten met een korte tong, worden de bloemen druk bezocht door vele soorten insecten: diverse soorten (solitaire) wilde bijen (waaronder mooie soorten als Blauwzwarte houtbij en Breedbandgroefbij), hommels, zweefvliegen en dagvlinders. De Knautiabij (Andrena hattorfiana) is zelfs afhankelijk van deze plant en ook het zeer zeldzame Resedawitje (Pontia daplidice) bezoekt Beeemdkroon graag. Verder leeft de Beemdkroonboktor (Agapanthia intermedia) op en van de plant. 


Nederlandse naam: Beemdkroon

Wetenschappelijke naam: Knautia arvensis

Familie: kamperfoelie


Herkomst: oorspronkelijk inheems

Status: Rode Lijst: kwetsbaar

Zeldzaamheid: vrij zeldzaam


Bloeiperiode: mei tot september

Bestuiving: wilde bijen en vlinders

Kleur: lila, violet

Hoogte: 20 tot 70 cm

Licht: bij voorkeur zonnig (volle zon)

Voedsel: bodem bij voorkeur matig voedselrijk en licht kalkhoudend

Vocht: bodem bij voorkeur matig droog tot licht vochtig

Levensduur: meerjarig, overblijvend

Bladseizoen: zomergroen

Eetbare delen: blad en bloem


Verspreidingsatlas  |  Flora van Nederland  |  Ecopedia

#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave

Bestel het boek en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl
www.plantenvanhier.nl

Maak € 37,95 (per boek incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit!

onder vermelding van 'Planten van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!